Hem / Event / Hembesök med privatlektion

Hembesök med privatlektion

Nov
4

Projekt: Nygammal på nätet.

Sedan våren 2021, då man fortfarande inte fick träffas i fysiska grupper, började jag som projektledare med privatlektioner. Jag upptäckte snabbt att alla inte hade möjlighet att ta sig till Funktionsrätt för att träffas, speciellt inte om man hade problem med en stationär dator.

Så, lösningen blev i stället att göra hembesök. Det första hembesöket skedde i Huskvarna och det senaste var i Mullsjö. Oftast blir hembesöken en första träff, med en uppföljning någon vecka senare då det oftast är mycket information att ta in.

I Mullsjö har jag besökt Mariann Andersson. Mariann har en hörselnedsättning och är nybliven pensionär och hon behövde bland annat hjälp med att köpa ny mobil, uppdatera sin dator samt att ändra inställningar på sin iPad.

I Marianns fall hittade vi en ny mobil som skulle passa henne och beställde den, vi uppdaterade hennes dator till Windows 10 och spenderade lång tid att gå igenom hur hon skulle organisera de tusentals bilder hon fört över från sin telefon genom åren. När mobilen kom förde vi över alla inställningar från den gamla telefonen och satte oss sedan för en grundlektion i hennes nya iPhone. När vi ändå var i farten hjälpte jag henne att bli av med ett antivirussystem som drog avgifter från hennes konto utan att hon godkänt det, vi avslutade prenumerationer på olika tjänster och lärde oss att avinstallera appar och program i datorn.

Vi pratade mycket om att skapa konton, hur viktigt det är att hålla koll på sina lösenord och även hur viktigt det är att skydda dem. Vi hann även prata om Google konton.

Mariann var väl förberedd och hade skrivit en lista med frågor och även tagit skärm dumpar i mobilen så fort något kom upp som hon inte kände igen, eller så hade hon fotat datorskärmen. Detta gjorde det lättare för mig att besvara hennes frågor – och gjorde även våra möten mer effektiva.

Mariann:
”Tack för en väldigt lärorik dag. Du har hjälpt mig sååå jättemycket. Grymt proffsigt jobbat!
Hjälpt mig med min nya telefon, Windows 10 och visat hur jag skall göra för att få ordning på mina bilder.
Det känns nästan som jag vunnit på tipset. Min man var också mycket imponerad av allt du hade hjälpt mig med, speciellt att du hjälpte oss bli av med Virusskyddet som bara var ett lurendrejeri. Jag hoppas att vi snart kan ta en uppföljning så jag kan ställa mina nya frågor och få ännu bättre koll på mina foton.
Kram Mariann!”

Det är det privatlektionerna och hembesöken är till för, en lugn träff hemma hos er där jag kan besvara de frågor ni har och även vara en teknisk support.

Jag har fått hjälpa till med att visa hur man betalar räkningar online, hur man använder Swish, hur man laddar ned och installerar tjänster som Zoom eller Skype, hur man skaffar internetbanken, hur man blir av med skräpmejl, hur man uppdaterar sin mobile eller dator, hur klockor kopplade till telefonen fungerar.

Skulle du vara intresserad av en hemlektion, eller bara ha frågor, kan du kontakta mig via mejl på malin.thulin@f.jonkopingslan.se

Hembesöken sker först och främst i Jönköping, Huskvarna, Habo och Mullsjö men bor du på annan ort kan vi säkert ordna det ändå. Eftersom de ingår i mitt projekt är besöken gratis.

//Malin Thulin projektledare

Upp