Hem / Projekt / Patientcentrering på vårdcentralen

Patientcentrering på vårdcentralen

speak up

Funktionsrätt Jönköpings län fick stöd från Socialstyrelsens Kronikersatsning för att erbjuda patientberättelser som en del av vårdcentralernas kompetensutveckling för den egna personalen. Vi har sedan 2017 erbjudit story-telling, med en eller flera patienter, som berättar för sjukvårdens personal om hur det är att leva med en kronisk diagnos. Målet är att sjukvårdspersonal får en bättre insikt i patientperspektivet och en möjlighet att diskutera problem och möjligheter förutsättningslöst – utan att själva behöva leva upp till den förväntade rollen som ”den som botar och lindrar”

Vill du veta mer? Kontakta kanslichef Lasse Winborg på lars@f.jonkopingslan.se.

Referenser:

”Med mod och mognad tog storytellern oss med på sin personliga resa i vår slingriga vårdapparat. En resa som berättar om stort och smått, glädje och tårar. Vi som vårdgivare fick en inblick i hur våra ord och kroppsspråk uppfattas och hur vår välvilja ibland blir felriktad och ställer till det. Vi vill våga att lyssna på dem vi är till för och som är mottagare av alla våra insatser och åtgärder. Med sådana berättelser i bakhuvudet kan våra budskap finslipas och patienten kommer närmare att vara i centrum. Med patienten som co-driver kan vi bättre förstå varandra och resan som människa kanske blir lite rakare och lite enklare.”

Mats Siljehult
Verksamhetschef Wetterhälsan


”Det var mycket uppskattat och lärorikt att få ta del av era upplevelser och berättelser om hur det är att leva med en kronisk sjukdom. Intressant att följa de olika faserna i sjukdomen och i era liv och hur omgivningens bemötande och reaktioner har påverkat er. Det ökar förståelsen och ger en hel del tankeställare kring hur vi tillsammans kan underlätta för varandra.” Jag kan varmt rekommendera att få ta del i era ”Storytelling ”

Morgan Frick
Verksamhetschef Tenhults- och Rosenlunds vårdcentral.


”Väldigt bra att lyssna till storyn från en patient som fått en kronisk sjukdom. Mycket tänkvärda ord för oss som arbetar i vården.
Nu fortsätter vi diskussionerna för jobba mer personcentrerat som vi också tror är en framgångsfaktor i behandlingen”

Anette Sparf
Verksamhetschef Rosenhälsans vårdcentral

Upp