Hem / Event / Rebecka Roos, ny ordförande i tillgänglighetsgruppen Jönköping

Rebecka Roos, ny ordförande i tillgänglighetsgruppen Jönköping

Apr
27

Så var det min tur att få ta över rollen som ordförande i Tillgänglighetsgruppen. Det är mitt första ordförandeskap så det blir en ny erfarenhet för mig. Jag är annars en van styrelsemedlem sedan många år tillbaka. Jag sitter med i flertalet styrelser och arbetsgrupper och jag trivs med att vara engagerad.

Funktionsrättsfrågor är någonting som faller sig naturligt för mig att driva då jag lever med en medfödd ryggmärgsskada, en reumatisk sjukdom och en neurologisk sjukdom. Det är en självklarhet för mig att sträva efter ett samhälle där alla välkomnas. Att jag efter ork och förmåga ska driva frågor som gynnar min och många andras rätt till ett tillgängligt samhälle och ett självbestämmande liv. Vi som är engagerade inom funktionsrättsvärlden är inte bara en röst för oss själva utan också för dem som inte har förmågan att hävda sin rätt.

Tillgänglighet och otillgänglighet möter jag dagligen. Det tillhör vardagen att inte kunna ta mig in i vilken butik jag vill i stan. Att inte veta om jag har möjligheten att kunna använda toaletten på en restaurang jag tänkt besöka. Det hör till att jag många gånger får uppmärksamma andra om fel och brister. Men att jag också får dela med mig av glädjen när jag upptäcker någonting som fungerar bra. Det gäller att informera om både sådant som är bra och där det finns brister. Att öppna upp ögonen hos andra. Egentligen jobbar jag med funktionsrättsfrågor vare sig jag vill eller inte. Det blir på automatik varje gång jag stöter på ett bekymmer som kommer av mina funktionsnedsättningar där jag måste agera för att det ska fungera.

Jag har varit ledamot i Tillgänglighetsgruppen i åtta år. Det är ett givande uppdrag där jag får möjlighet att påverka tillsammans med andra. Nu är jag alltså ordförande. Jag hoppas på många nya erfarenheter och lärdomar med min nya titel.

Rebecka Roos

Rebecka Roos tar sig upp för en kort tillfällig ramp vid ett övergångsställe vid en vägarbetsplats.
Upp