Välj en sida

Rädda klimatvården i Jönköpings Län – En ovärderlig rehabiliteringsform sedan 1960-talet

Reumatikerdistriktet Jönköping, Psoriasisförbundet Jönköpings län och Neuro Jönköpings län har i samarbete med Funktionsrätt Jönköpings län startat en namninsamling för att protestera mot nedläggningen av klimatvården, och hur detta beslut tagits utan dialog med målgruppen.

Använd länken här nedan för att komma till insamlingssidan, eller i fönstret längst ner på sidan.

https://forms.office.com/e/QVRwm4dBcF?origin=lprLink

Vad vill vi ska hända?

Ett omedelbart omprövande av beslutet att lägga ned klimatvården måste ske, med en transparent och inkluderande dialog som involverar patientorganisationer, patienter, och andra berörda parter inför beslut. Samt en ny bedömning av klimatvårdens långsiktiga värde och bidrag till patienternas livskvalitet i regionens hälso- och sjukvårdssystem.

Varför är det viktigt?

Klimatvården har en lång historik av att erbjuda betydande hälsovinster för patienter med reumatism, psoriasis, och neurologiska funktionsnedsättningar. Avvecklingen av denna tjänst ignorerar inte bara dess bevisade* effektivitet och viktiga roll i många patienters vårdplaner, utan också patienternas röst och behov. Detta beslut strider mot principerna om patientmedverkan, evidensbaserad vård, och rätten till högkvalitativ hälso- och sjukvård. Att bevara klimatvården är avgörande för att upprätthålla dessa värden och säkerställa att alla patienter i Jönköpings län har tillgång till den vård de behöver.

Vem skickas namninsamlingen till?

Rachel De Basso, regionråd i Regionstyrelsen i Region Jönköpings län.

* Källhänvisning: Utvärdering av vård vid psoriasis – Huvudrapport med förbättringsområden (2019)
Apple A. Bodemer MD, in Integrative Medicine (Fourth Edition), (2018), The Journal of Rheumatology, (2021),
https://www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/klimatvard-har-nastan-blivit-tabu/ (Dagens medicin) samt
https://medicaljournalssweden.se/actadv/article/view/5685/8598

Har du frågor om namninsamlingen, eller andra frågor gällande detta initiativ, hör gärna av er till oss på Funktionsrätt

Namninsamlingen pågår från 21 februari till och med 15 april. All ifylld information i formuläret sparas endast den tiden som behövs för att vi ska kunna uppfylla vårt åtagande, därefter raderas all personlig information, senast 2024-08-31.